20060725

Storebror lyssnar på dig

Dagens N*heter hade för någon dag sedan en ledarsida om hur den svenska internettjänsten "hitta" på ett obehagligt sätt tränger sig in i privatpersoners närhet. Vem som helst kan söka efter en människa och få upp en satellitbild över hans/hennes trädgård, och om vdb tillhör den minoritet som bor i innerstäderna i Stockholm, Göteborg eller Malmö kan man i stället för satellitfoto få se en bild av husets entré. Sammanfattningen är att företaget bakom sidan inte brutit mot några lagar utan sammanställt offentlig information, och att det här är intrång i privatlivet som borde stävjas. "Storebror ser dig". Om vi inte säger nej nu, kommer det här att bli värre och missbrukas på nya sätt, menar ledarskribenten.
På ett sätt förstår jag synpunkten. Den som för första gången slår upp sig själv och ser ett foto av villan ovanifrån påminns om det sena 90-talets teknikthrillers på bio där privatpersoner jagas av hemliga organisationer och mängder av svarta helikoptrar när som helst kan dyka upp och trolla bort folk spårlöst.
Det tidningen missar är egentligen två saker. Den första är nyttoaspekten för de 90% av svenskarna som inte har några dunkla avsikter med att slå upp var någon bor. De som på semestern skall hälsa på en släkting de träffar vart tionde år. Det har i många år varit möjligt att ringa nummerupplysningen och få reda på gatuadress etc, men nu har bilföraren i okänd terräng plötsligt också en tydlig karta som underlättar. Ett framsteg. En bild av en port så man kan se att man åtminstone är i rätt bostadsområde. Det skulle inte förvåna mig om man i framtiden kommer att ange GPS-koordinater också, för att underlätta ytterligare för den som söker.
Det enda som är nytt med detta är att informationen nu är lätt tillgänglig för gemene man. Myndigheterna och polisen har givetvis haft de här möjligheterna länge, men nu kan även de som betalat för systemens utveckling få använda dem. Ännu ett framsteg.
Den andra aspekten är den viktigare, nämligen att det här lindriga intrånget inte är det som borde oroa folk. Det alldeles äkta storebrorshot som föreligger kommer direkt från statens representanter, i det här fallet en minister vid namn B*dström som av allt att döma delar in svenska i "häktade" och "ännu inte häktade". En strid ström av lagförslag har kommit från justitiedepartementet om att det är av högsta vikt att polisen får fler hemliga tvångsmedel att tillgå. Möjlighet att placera mikrofoner i bostäder. Möjlighet att avlyssna telefoner. Möjlighet att leta igenom folks hem. Möjlighet att kartlägga elektroniska spår på internet och i samhället. Inte bara övervakning av människor som är direkt misstänkta för något, utan även av personer som inte är misstänkta för brott.
Det är med andra ord vem som helst. I detta underbara land där pensionerade poliser ägnar sig åt att övervaka grannarnas sophantering och anmäla dem om de gör något fel, skall nu aktiva poliser ägna sig åt att övervaka sina grannar för att se om de tänker göra något skumt.
Jag är medveten om att ett heltäckande avlyssningssystem skulle leda till noll procents brottslighet. Om man avlyssnar alla kommer det inte att bli några svartjobb med att måla någons villa för ett par tusenlappar. Det kommer inte att säljas svarthuggen ved. Det kommer inte att göras samköp av öl över gränsen till länder med lägre alkoholskatt. Det skulle ge staten miljarder i ökade inkomster. Samtidigt skulle det leda till ett otroligt repressivt samhälle där folk inte vågar säga vad de tycker eller leva som de vill. Ett samhälle som passar militärer och andra lagspelare perfekt, men som skulle vara rena döden för individualisterna. Som vi lärt oss genom historien så är det individualisterna som för samhället framåt. Det är de som är uppfinnare, drivande krafter och reformerare. Det är bara de döda fiskarna som flyter med strömmen.
Att tidningen alltså väljer att förfasas över ett privat företags intrång i personers privata sfär medan ett betydligt större hot finns i den sittande regeringen tyder antingen på ett milt fall av skygglappar eller på en mer sinister konspiration. Vi som minns våra 90-talsfilmer vet att de onda konspirationerna med de svarta helikoptrarna alltid också omfattar de personer hjälten misstänker minst.
I dagens samhälle samarbetar statens representanter med främmande lands säkerhetstjänst och låter misshagligt folk försvinna i natten, i privata jetplan mot länder där tortyr är vardag. Detta är verklighet och inte fiktion. Ingen i maktposition vill tala om hur mycket av det övriga i filmerna som faktiskt är verklighet i dag. Ingen vill ens prata om de "hemliga avvisningarna" där de avvisade har ögonbindel och de som avvisar har rånarluva.
Det enda vi kan vara helt säkra på är att storebror numera är blond, och att han gärna lyssnar på vad du säger, även om han inte delar din åsikt.