20110305

Läckor

AB har en liten krigsrubrik om att någon hållit ett "unikt fynd" hemligt i tre decennier. Man har hittat en rysk ubåt i närheten av Gotland. En polis har hittat sovjetiska soldatpass och annan utrustning. För ett otränat öga skulle det kunna finnas ett samband.

Lyckligtvis finns det tränade ögon som kan se att sakerna är orelaterade. När det var aktuellt belagtog säkerhetspolisen persedlarna och soldatpassen och sade åt polisen att tiga. Militären tror att ubåten sjönk av ren leda under bogsering till skrotning. Man skrotade nämligen en massa ubåtar av den här klassen (samma som u137) under 90-talet. Båten verkar ha legat där länge, men ingen vet hur länge. Passen och persedlarna dök upp 1977, då ubåtstypen alltså användes för fullt.
Det är ju så att svenska regeringar och militärer har lite av Harrisburginställningen till u137:s grundstötning. Det är så osannolikt att något sånt skulle hända att det troligen inte har hänt egentligen. Åtminstone inte där. Det vore mindre pinsamt om det inte hade hänt. Talesmannen från marintaktiska staben påpekar att ingen ubåtsjakt pågick -77, och det har han säkert rätt i.

I vilket fall som helst är det här ickenyheter. Det var länge sedan det hände, och mycket vatten har runnit över den sjunkna pinsamheten sedan dess. Det som får mig att reagera är att efter 30 år av tystnad har polisen tagit bladet från munnen.
I en annan västerländsk demokrati hade han vid det här laget varit klassad som terrorist, förrädare och niding och varit inlåst utan rättegång på obestämd framtid som illegal fientlig kombattant (ickemilitär). Man hade hotat hans eventuella familj. Ledande politiker hade antagligen krävt hans avrättning- Allt detta för att han sagt sanningen.
Sverige är inte riktigt där än, även om våra ledande politiker strävar dit för full maskin.

Själv tycker jag att han är värd all respekt för att han träder fram.
Det sägs att vi skall lära oss av historien, så vi inte upprepar tidigare misstag. Det är omöjligt när vi har en politikerkår som hemligstämplar allt den inte orkar sköta korrekt. Förutsättningen för kloka beslut är korrekt information om vad som händer. Den här regeringen agerar som om den aldrig fått någon information om något, och den döljer sina och andras handlingar så mycket den kan. Det är i sig en nationell skam.

Oavsett om kvällstidningens scoop är sant eller inte (erfarenheten lär oss att vi skall ta det med en nypa salt) kvarstår faktumet att en censurerad och retuscherad nationell historia leder till ett folk som inte har rätt fakta när beslut skall fattas.
Det leder i sin tur till regeringar som den nu sittande.