20100216

Internetexpert med rätt att lobba

P*r Str*mbäck får utrymme att yttra sig i DN i sin roll som Internetexpert. Vissa kallar honom lobbyist i stället, med tanke på vilka som står bakom honom, men det kan ju för all del vara så att han är BÅDE lobbyist och internetexpert. Man kan ju vara båda delarna, till exempel mamma och tandläkare.

Nå, han har en del intressanta åsikter, direkt från åsiktsinstitutet i Schweiz misstänker jag, och påpekar bland annat att internet behöver mer ordning och reda. Lagar, för böveln. Slut på anarkin som råder nu. Det han missar är bland annat att många av hans åsiktsmotståndare tycker att samma lagar skall gälla på nätet och ute i friska luften, inte några extra påhitt för att passa en del.

Sedan avrundar han med ett exempel som fick det att klia i mina händer: Telia, hans fiende, delar ut tio miljarder i vinst i år. Detta är mer än alla de spel- film- och musiktillverkare han jobbar åt tar in i försäljning tillsammans. Underförstått: Så borde det väl inte få vara? Är det inte uppenbart att man borde ta ifrån Telia hälften av vinsten ungefär och ge den till de svältande film- och skivbolagen? Telia tjänar ju ändå sina pengar på att skicka runt piratkopior av hans uppdragsgivares produkter.

Bäste herr lobbyexpert: Min unika matservering "Fläskaninis grisfötter i strut" ligger alldeles intill E45. Omsättningen är bara tolv tusen kronor per år trots läget. Däremot kostade vägen flera miljarder att bygga. Bensinmackarna som säljer bensin till bilarna tjänar miljarder. En del av bilarna har matvaror i sig, helt andra matvaror än mina grisfötter med jordgubbssylt. Borde inte några av de där miljarderna gå till mig för att kompensera min ringa omsättning?

Att i sitt snyftetal till allmänheten ta den största internetleverantören som exempel på jättevinster och presentera deras utdelning som ledsiffra är snygg skenmatematik. Rimligen ingår intäkter från sveriges största telefonnät i det där också, samt TV-förmedling och andra tjänster. Varför tar inte herr lobbynät och räknar med filmbolagens internationella vinster i den där ekvationen också, för att få lite mer balans? På EN månad har filmen Avatar ensam dragit in över två miljarder dollar. En film. Ett bolag. Varför hjälper inte F*x till att betala en hacka till det svältande telia i stället, med tanke på att telia hjälper till att skyffla omkring reklam för filmen åt dem? När du vill visa på att vissa bolag är stora och tar in snuskigt stora intäkter kanske det är läge att kika på balansen innan.

Men PS har faktiskt rätt i en sak. Internet behöver regleras. Det behövs lagar och ordning på nätet, men vi användare föredrar att reglerna och lagarna formuleras av lagstiftare som bara har just lag och ordning som mål och måttstock. Reglerna skall inte stiftas av affärsmän och lobbyister med egen agenda att tjäna pengar på regleringen.