20061129

Av högsta klass

Den utmärkta tidningen R*ksdag och D*partement (nummer 33) hade en artikel om hur "duktiga flickor samlas i elitklasser". Skolverket har tydligen kartlagt hur det är ställt med vetandet hos våra elever. Nio av tio högpresterande elever i årskurs nio är tydligen flickor. Bland de sämst presterande är 80% pojkar. Ingen är förvånad, utom möjligen våra politiker.
Det här är utan minsta tvivel en kulturfråga. Det är trendigt att vara korkad. Förebilden för killarna är TV-programmet "J*ckass" eller någon av de hundra klonerna, där idioter visar hur man kan bete sig om man saknar folkvett. Relationer lärs ut i dokusåporna. Det här leder till det dubbla idealet att killar skall ha snygg fysik och bete sig som apor, medan tjejer skall ha stora plastbröst och vara ytliga. Skillnaden för våra elever är att plastikoperationer är svåra att finansiera innan man börjat tjäna pengar, så tjejerna kan inte börja uppfylla idealkraven. De har däremot kvar alternativet att faktiskt plugga. Att bete sig som en idiot kostar inget, så killarna kan börja redan i sjuan med att finslipa tekniken och detaljerna så att de inte går att ha i möblerade rum när de når nionde klass. Är man xenofob och ogillar invandrare kan man försöka dra in machoidealet också, men det är ett misstag. Det här problemet är inte ett "invandrarproblem", eftersom det drabbar över hela skalan. De självvalda puckona finns i alla skolor, och är en heterogen grupp när det gäller bakgrund och kultur.
Artikeln om "eliteleverna" går vidare och påpekar att många av eliteleverna går i skolor där det inte finns några alls i gruppen av de sämst presterande eleverna. "Ändå tycker skolverket inte att det handlar om elitskolor" noterar artikelförfattaren med milt anklagande tonfall.
Man förstår av artikeln att det är oroande att det finns elitklasser eller elitskolor. Det är osvenskt, det är något som borde stävjas.

Ja, kanske det är så. Man kanske borde kvotera in fem mobbare i varje klass där ungarna faktiskt har studiero så ALLA har samma chans att misslyckas med sin utbildning och gå ut i samhället utan att kunna läsa och skriva. Det är kanske orättvist att låta de begåvade lära sig, när de som väljer att göra sig dumma inte lär sig något. Det leder till obalans ute på arbetsplatserna, där arbetsgivarna osolidariskt verkar föredra att anställa personal som kan följa instruktioner, som kan läsa anslag och som faktiskt är villiga att arbeta för sitt levebröd. Det är tråkigt att inte industrin kan ta sitt ansvar och samarbeta i politikernas strävan att sänka nästa generations IQ till rumstemperatur. Det är ju mycket bekvämare att ha en befolkning som inte kan förstå trestaviga ord och som tror benhårt på det som står i kvällspressen, än att ha en befolkning som kan tänka och ifrågasätta de beslut som tas. Sådant leder till oroligheter och bråk, och i värsta fall obekväma avslöjanden av vem som bestämmer över politikerna när politikerna bestämmer över folket.
Visst finns det fler argument mot elitskoletänkandet också; det är det första steget på ett sluttande plan där man inte vet vad slutresultatet blir. Gud vet vilka barocka krav som kommer härnäst, kanske införande av någon slags prestationsbetyg så man kan se vilka elever som faktiskt begriper något?
Lenny Bruce sade en gång att något är sjukt i ett samhälle där det anses anstötligare att visa en naken kropp än ett vapen i TV. Han hade rätt. I det här fallet har vi ett skolsystem med prioriteringsproblem där det är helt naturligt att sätta upp resultatlistor på vem som presterat vad när det varit sport- och friluftsdagar, men helt tabu att sätta upp listor över vem som presterat bäst på till exempel matteproven. När våra BILDNINGSCENTRA värderar löpning högre än faktiska studier är det dags att riva upp och göra om. Det behövs någon som går i spetsen och visar att det inte är fel att vara smart.
Den germana kroppskulten att Sundhet är Grunden för Allt borde ha fått dö ut samtidigt med trettiotalet då den föddes. Om det nu stämmer att informationsekonomin är nästa fas efter industrialismen, så ligger sverige bra till för att förvandlas till ett U-land med tanke på hur dåliga vi är på att ta hand om de elever som både kan och vill studera. Vi har avancerade skyddsnät som håller mobbare och studiesvaga kvar i elevgrupperna där de avsiktligt eller oavsiktligt förstör för alla andra. Vi har inget som hjälper de smarta att ta tillvara sina talanger, i stället trubbar vi av dem tills de nått ned till genomsnittet.
Det är klart att vi inte skall ge upp de studiesvaga, de måste få den hjälp de behöver, men vi offrar de smarta med det nuvarande systemet. De som skulle stå för nästa generations stora uppfinningar och genombrott kommer i stället att sitta och titta på TV och vegetera. De som skolan satsat extra på, kommer att göra exakt samma sak. De som gått specialintriktat gymnasium och studerat skidåkning i fyra år, men inte platsat i topp-eliten på tio personer som faktiskt kan livnära sig på sin idrott, kommer att vara i samma sits. Alla de som gått medieprogrammet "för att bli nåt på TV" men inte varit bäst kommer att sitta och titta på de som faktiskt var det. Vi får ett folk bestående av själlösa drontar som inget kan, inget vet och inget vill, och som tycker det är rätt OK "eftersom ju det här med att kunna saker inte längre är så viktigt". Det är viktigare än någonsin. Det är dags för omstörtande reformer av utbildningssystemet. Det är dags att elda upp alla plandokument skrivna efter LGR-69 och börja om med ett helt rent papper och målet att lära alla elever allt de behöver veta för att klara sig. Till varje pris. Om nödvändigt med ensidiga och odemokratiska metoder, utan elevinflytande. Om det visar sig att detta kräver att vi avskedar hela lärarkåren och hyr in nya lärare från utlandet för att få ordning så gör vi det. Flumpedagogerna vi sparkar kan ju alltid bli något inom media.