20080730

Fp var vakna medan alla andra sov?

Herr Andr*n skriver en massa intressanta saker i Norrtelje Tidning om FRA-lagen, som ju fortfarande är på tapeten. Hans världsbild skiljer sig en smula från min.
Han börjar med att framhålla att FP minsann var alerta medan hela blogvärlden sov. Hela blogvärlden? Nej, inte riktigt. I det övre nordvästra hörnet levde Piratpartiet rövare och försökte väcka världen och tala om att en lag modell DDR höll på att smygas igenom, men gehöret var noll. Till skillnad från folkpartisterna hade givetvis inte dessa vanliga svenskar möjlighet att få ställa frågor till försvarsministern, för han är i egenskap av politiker fullständigt isolerad från vanligt folk som kan vara jobbiga att ha att göra med.

Andr*n framhåller att svenskar inte får avlyssnas, trots att detta är omöjligt att lova när det handlar om att analysera all signaltrafik. Dessutom tillkommer frågan "vad händer då om en terrorist är svensk". Givetvis får vi inget svar på den frågan. Vi vet redan att en del av de övriga punkterna, som att ingen överskottsinformation får användas etc, kringgås av FRA redan nu. De registrerar redan svenskar och lämnar över uppgifter till polisen. Argumentet att den nya lagen skall förhindra just detta faller på näsan eftersom de är hemliga, och därmed får vi ingen insyn. Risken för recidivism är uppenbar.

Förbud mot avlyssning av pressen, advokater, präster, läkare och märkligt nog politiker faller också på näsan, eftersom det givetvis inte går att avgöra när det är en läkare som lyfter luren eller när någon annan gör det. Hur hanterar vi folk som har läkarlegitimation men utövar annat yrke? Hade Doktor Alban fått frikort under sin sångkarriär, eftersom han var läkare? Vad gör vi när en läkare är terrorist? Vem avgör vem som är terrorist till att börja med?

Självklart tror jag inte att förbudet mot att avlyssna högre politiker beror på att politikerna skulle vilja ha sitt privatliv i fred. Inte alls. Det vore mig främmande. Politiker handlar aldrig egennyttigt, de ser alltid folkets bästa som sitt främsta mål. Det är därför de ger sig själva så måttliga lönehöjningar och en kort semester.

Andr*ns utspel att de tekniska experterna har fel eftersom han själv använder "spam med momentan automatisk förstöring" visar med all tydlighet hur trovärdig han är när det gäller de tekniska delarna. Att låta någon som uppenbarligen inte vet hur tekniken fungerar yttra sig om dess implementering vore som att sätta mig att döma konstsim eller isdans. Jag vet vad som är snyggt, men jag har ingen aning om vad de håller på med. Vi är båda olämpliga för dessa respektive uppgifter, han och jag.

Sist men inte minst vill jag betrakta hans exempel på att saker går snett även här.
Han nämner bland annat kidnappningsplanen mot AGL, och morden på P*lme och L*ndh. Kidnappningsplanen stoppades, som bekant, och jag har inte hört att det var FRA:s förtjänst. Morden på P och L stoppades inte, trots personskydd. Av allt att döma mördades båda av förvirrade individer som inte ingick i någon större konspiration, och som inte ringde sina chefer i länder som slutar på "-stan" innan de begick respektive dåd. Signalspaning hade inte förändrat detta. Inte ens massavlyssning hade förändrat detta.
Sanningen är att inget skyddar oss mot ensamma galningar. Det spelar ingen roll hur många bevakningskameror som sätts upp, vilket man börjar inse i Storbritannien nu när halva landet är kameraövervakat, det spelar ingen roll hur fria händer polisen eller militären har att riva upp vanligt folks liv, för det är inte vanligt folk som gör sådana saker.

Varför vi skulle vilja avlyssna alla dessa vanliga människor, för dårarna och terroristerna är inte ens en promille av befolkningen, är en gåta. Det är ett slöseri med resurser, det är ett slöseri med kompetens och det är ett slöseri med vår personliga integritet som kastas på soptippen. Det enda som kan förklara alla dessa politikers benhårda intresse att genomföra den här lagen till varje pris är just att de vill hålla ett öga på oss vanliga människor.
Men det VILL INTE VI! Vänligen låt bli att spionera på oss. Titta på dokusåpor på TV som alla andra och ge blanka fan i vanliga människors privatliv, tack. Vi har ALDRIG gett er mandat att göra så här. Vi tänker inte ge er mandat att göra det.

Alla politikers handlingar lämnar spår i historien. Handlingar vägs i efterhand och politikerna bedöms av de som har facit i hand. Hur våra nuvarande folkvalda kommer att beskrivas får mig att rysa. Det gäller inte bara Alliansen, utan även de socialdemokrater som var upphov till det här ogenomtänkta, ohederliga, ovärdiga och OLAGLIGA förslaget från början.
Ni vet vilka ni är. Vi vet vilka ni är. Det är i slutänden vi som skriver historien, och det är era barn och barnbarn som kommer att byta efternamn för att komma undan skammen.