20080912

Hur länge klarar du dig om någon annan gör ett misstag?

I veckans nummer av R*ksdag och D*partement finns en artikel om att EG-domstolen ger al-Barakaat rätt. Det är intressant av flera anledningar.
För de som inte minns, så är al-Barakaat ett "informellt Somaliskt banknätverk" som stämplades som terrorfinansierande direkt efter 11 september 2001. I den allmänna hysterin att strypa alla terrorister tyckte någon möjligen att namnet "al-nånting" räckte som koppling till de verkliga bombkastarna, och man frös omedelbart alla tillgångar för al-Barakaat. Det bidrar säkert att al-B är baserat i det fruktade terrornästet Spånga (känt för sina extrema fundamentalister och osorterade våldsverkare).

Trots denna blamerande bakgrund kom EG-domstolen efter sju års funderande fram till att al-B inte fått veta varför de sattes upp på terroristlistan. De fick inte veta vad de var misstänkta för. De fick ingen möjlighet att försvara sig mot anklagelserna i domstol. EG-domstolen tycker att det här är ett "åsidosättande av de grundläggande rättigheterna". Något som vi fått höra är vardagsmat i Somalia, i och för sig, så kanske man tyckte att de inblandade skulle vara vana?

Fundera på två saker i det här fallet. Nummer ett: Hur länge klarar du dig om staten beslagtar alla dina pengar? Överlever du i sju år på det du har i byrån plus det du tjänar? Vad händer om du behöver fixa tänderna? Vad händer om du måste laga bilen? Hur länge klarar du faktiskt att ha staten som en boja runt foten på det sättet?
Nummer två: Hur lätt är det att bli misstänkt? Hysterin över terroristerna har inte på något sätt minskat sedan 11 september 2001. Enligt många vetare finns det en snubbe med helskägg och dynamitbälte under varenda sten om man vänder på dem. Slappnar vi av för en hundradel faller himlen ned på oss. Därför är det väldigt viktigt att staten får möjlighet att avlyssna alla och göra saker i hemlighet.
Men vad händer när Jämmerdalens Skidklubb, där du varit med sedan du var fem, skickar ut ett medlemsblad där de meddelar att nu är det cup mot Luringsfors SK och "den gamla ärkefienden skall besegras en gång för alla"? Utskicket fastnar i en kontroll av något Hemligt Verk, som tycker att det där är oroväckande formulerat (kan betyda att ni tänker spränga R*senbad) och hela Jämmerdalens Skidklubb hamnar på "skidlistan" så att säga. Hur länge tar det innan du kan rentvå dig, om du inte får reda på vad du är anklagad för, eller av vem? Hur länge kan du leva på det du har i fickorna?

Givetvis upphör inte frysningen av al-B:s pengar direkt. De skall vara spärrade i tre månader till, för att göra det möjligt för EU att "rätta till bristerna i den gällande förordningen". Det vill säga, "vi kan ju inte direkt erkänna att vi gjort bort oss, så vi måste misstänkliggöra dem LITE till bara för formens skull, så ingen tror att vi vikit oss". En förolämpning som efterrätt till ett övergrepp.

Jag har så vitt jag vet inga vänner som har kopplingar till al-Barakaat. Jag har ingen anledning att tro gott om dem. Jag vet extremt lite om dem, annat än det lilla jag läst när jag då och då kommit ihåg fallet. Ta inte de här orden som någon slags rekommendation av dem för jag vet helt enkelt inte om de är OK eller inte. Däremot vet jag att det kunde varit du eller jag. När rättsstaten blir hysterisk och fäktar åt alla håll blir de små medborgarna skadade. Det behövs en lugnets röst som får våra lagstiftare att slappna av innan fler olyckor sker.