20080903

Piratmål försenas

I*G meddelar att det gått mer än fyra månader sedan IF*I, skivindustrins branschorganisation, gick ut och sade att de skulle stämma en svensk bredbandsoperatör. Ännu har inget hänt. Bortförklaringarna är intressanta.

IF*I, som likt alla liknande branschorganisationer bygger mycket av sin verksamhet på att hota folk med tråkigheter om de inte samarbetar, har varit försiktiga med att tala om vem de tänker stämma, och varför. Meningen är såklart att alla bredbandsoperatörer skall känna sig oroade och bli mer tillmötesgående. Enligt I*G handlar det hela nu till stor del om formulering på en webplats, och om den är uppmuntran till copyrightbrott eller inte. Fantastiskt. Om pådrivaren av fallet inte kan bestämma sig på fyra månader, hur skall det hela tas emot i rätten? "Herr ordförande, våra bevis är så svaga att det tog oss ett halvår att avgöra att de faktiskt håller, men vi vill ha en halv miljard nu på stubben."?

I april sade man att det skulle ta en månad. Det känns som om organisationens trovärdighet inte blir bättre när man inte kan hålla sina egna deadlines. Inte så att just den här organisationens trovärdighet var den bästa ens ifrån början.
Det är också talande att man valt "en mindre aktör på den svenska marknaden" för sitt pilotfall. Det här är exakt samma taktik som den religiösa högern i USA använder för att stänga ned små punkskivbolag och liknande; se till att den svarande har så svaga resurser att de inte klarar av en lång rättegång. Det ger en lätt vinst i rätten när motståndarsidan måste kasta in handduken eller gå under, och det ger en trofé till nästa rättegång. "Vi har redan vunnit flera fall av exakt den här typen", heter det då. Oavsett om det faktiskt lett till en riktig dom, eller om det gått till förlikning.

Deras jakt på fildelare är en hopplös övning som tar energi från alla inblandade. Det vore bättre för alla, utan undantag, om de här "branschorganisationerna" kunde ägna sig mer åt att hitta ett bättre sätt att göra affärer med hjälp av fildelningen, än att sitta och låtsas att teknikutvecklingen stannade 1/1 1970. Den som tittar bakåt hela tiden gör per definition inga framsteg.